Площадката, която беше подготвяна за АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Руската държавна корпорация Росатом е готова вместо два блока на АЕЦ „Белене“ да построи един в АЕЦ „Козлодуй“, заяви ръководителят на Росатом Сергей Кириенко.

"Клиентът винаги е прав. За вашите пари - какъвто искате каприз", изтъкна той в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС.

Кириенко предупреди, че новият продукт ще изисква дълга подготовка. "В най-добрия случай работата ще започне след три-четири години", посочи той. По думите му сега работата по подготовката за новата поръчка върви активно, а "стопанските субекти работят по решаване на съществуващите въпроси, включително по изплащането на вече изпълнените работи".

Още по темата

Росатом гледа положително на плановете на България да построи нов блок на АЕЦ „Козлодуй“, но "това не е много икономически оправдано", отбеляза Кириенко. "Белене беше най-евтиния проект за изграждане на АЕЦ в Европа, не изискваше инвестиции от страна на България, всички останали централи струват по-скъпо", посочи ръководителят на Росатом. Но по думите на Кириенко "това е право на правителството на България и ние се отнасяме към него с пълно уважение".

Преди два дни от Москва дойде новината, че България е предложила на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това беше съобщено от заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров.

„От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase